Malteserhjalpen Josefinahemmet Waldemarsudde

Sommarutflykt på Waldemarsudde

I maj besökte boende från Josephinahemmet, tillsammans med Ilona von Stryk Aulin, Kerstin von Liechtenstein och Eskil Ingvarsson, den stora Joan Miró-utställningen, Vardagslivets poesi, på Waldemarsudde.

Den senaste stora Miró-utställningen var på Moderna Museet för nästan 20 år sedan. Den utställningen var fokuserad på konstnärens verk från 1920-talet till och med 40-talet, medan den på Waldermarsudde visade exempel på Mirós produktion från 1960-talet, fram till hans död, år 1983.

Mirós affischkonst var en viktig del av utställningen. Konstnären kom från Katalonien, vars kultur, natur och identitet är central i hans konst, liksom hans engagemang för frihet och mot förtryck; mest känt är kanske hans avsky för totalitärt förtryck och Francoregimens diktatur i Spanien. Genom affischerna och grafiken lyckades Miró nå en stor publik, vilket han eftersträvade.

Besökarna guidades av Eskil, som påvisade hur viktiga vardagliga ting var för Miró, framför allt i hans skulpturer, men också i hans måleri, hans teckningar och textilkonsten. Hans motiv, som stjärnor, fåglar och kvinnor är både fantasifulla och tidlösa. Han kunde inspireras av en sten, en pumpa, till och med en använd servett.

Det var en mycket intressant utställning och besökarna njöt av att komma till Prins Eugens Waldemarsudde, som ju är alltid ett underbart vackert utflyktsmål.

Läs mer